Menu
Archívum

Volt egyszer egy tavernám

Történet egy férfiról, aki beleszeret egy asszonyba,
egy szigetbe és egy álomba

Tom Stone egyetlen nyárra utazott Görögországba, hogy regényt írjon – aztán huszonkét évig maradt. Pátmosz kicsiny szigetén, ahol Szent János apokaliptikus jelenéseit látta, Tom beleszeretett a gyönyörű francia festőnőbe, Danielle-be. Miután befejezte könyvét, úgy döntött, még egy kicsit marad. Hét idilli esztendő múltán Krétára költöztek, ahol Tom angolt tanított köztisztviselőknek, Danielle pedig ikonokat festett turistáknak.

A férfi szívét azonban végleg megigézte Pátmosz, így amikor egy ottani barátja telefonált, és arra biztatta, hogy nyárra társuljon be az ő tengerparti tavernájába, a Szép Helénába, Tom nem tudott nemet mondani. Emberpróbáló munka kezdődött el ezzel, és miközben Tom tavernája egyre sikeresebb, felkapottabb vendéglő lett, aközben egyre több harca, küzdelme akadt az agyafúrt üzlettársával, és a gyakran irigy görög szigetlakókkal.

A szerző receptjeit, köztük a hagyományos görög tzatziki egyéni változatát, saját recínás csirkéjét és az utolérhetetlen muszakát is tartalmazó könyv legalább annyira szerelmi történet, mint egy álmait külföldön hajszoló jámbor lélek nagyszabású, humorban bővelkedő és olykor keserédes kalandozása a görög mindennapok valóságában.

Fokhagymás-joghurtos uborkasaláta
(Tzatzíki)


Hozzávalók 6 személyre:
8 dl natúr joghurt
2 gerezd zúzott fokhagyma
jókora csipetnyi fehérbor
1-2 evőkanál olívaolaj
1 közepes méretű, meghámozott uborka
1/2 teáskanál só

1. Először elkészítem a görög joghurtot, a sztragiszménót. A joghurtot egy tiszta, fehér pólóba teszem, a póló sarkait összecsomózom, és felakasztom a hűtőszekrénybe. Aláteszek egy tálat, hogy a felesleges lé abba csepegjen. Legalább 3 órán keresztül, de akár egész éjszakán át csöpögni hagyom.
2. A lecsöpögtetett, kb. 6 dl joghurtot a zúzott fokhagymával, a fehérborssal és az olívaolajjal összekeverem és hűtőbe teszem.
3. A meghámozott uborkát szűrőedénybe reszelem, és meghintem sóval. Körülbelül 30 percig egy tányér fölött csöpögtetem, aztán alaposan leöblítem, kinyomkodom, és a joghurtos keverékkel összevegyítem. Hidegen tálalom.

A szerzőről

Tom Stone szerteágazó munkásságot fejt ki mint regényíró, útikönyvszerző, színmű- és forgatókönyvíró. Mindeközben igen sikeres színházi pályát is befutott rendezői, fővilágosítói és ügyelői minőségben.

Miután 1958-ban diplomázott a Yale-en, egy évtizeden át ügyelőként és segédrendezőként dolgozott Jerome Robbins és Harold Prince mellett a She Loves Me (László Miklós Illatszertár című bohózatának musicalváltozata – a szerk.), a Funny Grils, a Hegedűs a háztetőn és a Kabaré eredeti produkciójában, valamint Jerome Robbins immár legendás vállalkozásában, az American Theatre Laboratoryban.

Mivel úgy döntött, még egyszer utoljára megpróbálkozik az írással, egy nyárra Görögországba utazott, és végül huszonkét esztendőt töltött ott, elsősorban Pátmosz és Kréta szigetén, valamint az északi országrész legjelentősebb városában, Szalonikiben, ahol angolt tanított az amerikai Anatolia Collage középiskolában.

Stone jelenleg Dél-Kaliforniában él. Ő és “Danielle”, a Görögországban sikert aratott festőművésznő nemrégiben rendkívül barátságos légkörben felbontották házasságukat. Két gyermekük már önálló, elvégezték az egyetemet, de ők négyen most és mindörökké egyetlen családot alkotnak.

Cím:Volt egyszer egy tavernám
Szerző:Tom Stone
A mű eredeti címe:The Summer of My Greek Taverna: a Memoir
Megjelenés éve:2005
Oldalak száma:252
Kötés típusa:Kartonált ragasztókötés visszahajló füllel
ISBN:9789632184937
Ára:2390 Ft
A Stahl könyvtárában eddig megjelent kötetek
Archívum

Az utolsó falat

Egy főzőműsor kulisszatitkai sok szerelemmel A huszonkilenc éves Casey Costello, egy reggeli tévéműsor előkészítő…

2020.07.09.
Archívum

Monszunnapló

Hogyan mentem férjhez Indiában? Shoba a dél-indiai Madras városában nevelkedik, egy népes hindu famíliában,…

2020.07.09.
Archívum

Ezer nap a palotában

Marlena de Blasi, aki már Velencébe és Toszkánába is olvasóit magával csábító hévvel szerelmesedett…

2007.07.09.
Archívum

Ezer nap Velencében

Egy nem várt szerelem története Marlenát az ötvenes éveinek elején járó, elvált amerikai nőt…

2005.07.09.
Archívum

Ház a Tatin utcán

Egy francia kisváros mindennapi örömei A fiatal amerikai lány, Susan Loomis friss diplomával a…

2004.07.10.