Menu
Archívum

Egy álruhás étteremkritikus titkos élete

Azt hinnénk, étteremkritikusként dolgozni a világ egyik legjobb dolga. Ám amikor Ruth  Reichl elkezdte a munkáját, rá kellett jönnie, hogy akár egy körözött bűnözőnek, neki is kiragasztják a fotóját az éttermek konyháiban, és jutalmat kap, aki leadja a drótot, mikorra várható a látogatása. Hiszen ha megjelenik egy étteremkritikus, azonnal vörös szőnyeget terítenek a lába elé – ha kér belőle, ha nem. Mit tehet ilyenkor, ha tudni akarja, mi az igazság?

Így kezdődtek Ruth Reichl álruhás kalandjai. Először slampos parókát húzott a fejére, beszerzett egy divatjamúlt Armani-kosztümöt, és megszületett a frissen megözvegyült Molly Hollis, nyugdíjas tanárnő Birminghamből, aki hatalmas vagyont örökölt, és most ki akarja venni a részét minden földi jóból. Csakhogy az elegáns étterem, a Le Cirque vezetősége keresztülnézett Mollyn, és pocsékul szolgálta ki. Az eredmény: Reichl híres kettős kritikája az elegáns, felkapott Le Cirque-ről, ahová aztán álruha nélkül, mint a New York Times étteremkritikusa is ellátogatott, és ekkor körüludvaroltak a vacsoránál. Később sajnos elkezdték Mollyt egyre több helyen felismerni, ezért Reichl újabb parókákat vásárolt, színészet-órákat vett, és más karakterek bőrébe bújt: egyszer divatos lakberendező lett belőle, máskor hóbortos vörös hajú asszony.

„Színház minden étterem… még a legszerényebb éttermek is felkínálják a lehetőséget, hogy – legalább egy rövid időre – más lehess, mint aki valójában vagy.”

Se előtte, se utána senki nem vette ennyire komolyan az étteremkritikusi munkát. És ahogy Reichl az álruhákat váltogatta, kiderült, hogy nemcsak a külseje, hanem a jelleme is megváltozik az éppen alakított szerepek hatására.

Ez a könyv azoknak szól, akik szeretnek enni, szívesen járnak étterembe, és arra vágynak, hogy megismerjék, milyen egy hiteles, lefizethetetlen étteremkritikus élete.

A szerzőről

Ruth Reichl a modern gasztronómia egyik legjelentősebb, sokoldalú személyisége: egyetemi tanár, a népszerű amerikai Gourmet Magazine főszerkesztője, több tévéműsor társproducere, a Modern Library 10 kötetes gasztronómiai sorozatának szerkesztője, rádiós műsorvezető. Számos könyvsiker fűződik a nevéhez. Korábban 6 éven át volt a New York Times rettegett, befolyásos kritikusa – szavai sikere vittek vagy tönkretettek számos éttermet.

Cím:Egy álruhás étteremkritikus titkos élete
Szerző:Ruth Reichl
A mű eredeti címe:Garlic and Sapphires
Megjelenés éve:2009
Oldalak száma:368
Kötés típusa:Kartonált ragasztókötés visszahajló füllel
ISBN:9789638766380
Ára:2890 Ft
A Stahl könyvtárában eddig megjelent kötetek
Archívum

Az utolsó falat

Egy főzőműsor kulisszatitkai sok szerelemmel A huszonkilenc éves Casey Costello, egy reggeli tévéműsor előkészítő…

2020.07.09.
Archívum

Monszunnapló

Hogyan mentem férjhez Indiában? Shoba a dél-indiai Madras városában nevelkedik, egy népes hindu famíliában,…

2020.07.09.
Archívum

Ezer nap a palotában

Marlena de Blasi, aki már Velencébe és Toszkánába is olvasóit magával csábító hévvel szerelmesedett…

2007.07.09.
Archívum

Ezer nap Velencében

Egy nem várt szerelem története Marlenát az ötvenes éveinek elején járó, elvált amerikai nőt…

2005.07.09.
Archívum

Ház a Tatin utcán

Egy francia kisváros mindennapi örömei A fiatal amerikai lány, Susan Loomis friss diplomával a…

2004.07.10.