Azt hinnénk, étteremkritikusként dolgozni a világ egyik legjobb dolga. Ám amikor Ruth Reichl elkezdte a munkáját, rá kellett jönnie, hogy akár egy körözött bűnözőnek, neki is kiragasztják a fotóját az éttermek konyháiban, és jutalmat kap, aki leadja a drótot, mikorra várható a látogatása. Hiszen ha megjelenik egy étteremkritikus, azonnal vörös szőnyeget terítenek a lába elé – ha kér belőle, ha nem. Mit tehet ilyenkor, ha tudni akarja, mi az igazság?
Így kezdődtek Ruth Reichl álruhás kalandjai. Először slampos parókát húzott a fejére, beszerzett egy divatjamúlt Armani-kosztümöt, és megszületett a frissen megözvegyült Molly Hollis, nyugdíjas tanárnő Birminghamből, aki hatalmas vagyont örökölt, és most ki akarja venni a részét minden földi jóból. Csakhogy az elegáns étterem, a Le Cirque vezetősége keresztülnézett Mollyn, és pocsékul szolgálta ki. Az eredmény: Reichl híres kettős kritikája az elegáns, felkapott Le Cirque-ről, ahová aztán álruha nélkül, mint a New York Times étteremkritikusa is ellátogatott, és ekkor körüludvaroltak a vacsoránál. Később sajnos elkezdték Mollyt egyre több helyen felismerni, ezért Reichl újabb parókákat vásárolt, színészet-órákat vett, és más karakterek bőrébe bújt: egyszer divatos lakberendező lett belőle, máskor hóbortos vörös hajú asszony.
Se előtte, se utána senki nem vette ennyire komolyan az étteremkritikusi munkát. És ahogy Reichl az álruhákat váltogatta, kiderült, hogy nemcsak a külseje, hanem a jelleme is megváltozik az éppen alakított szerepek hatására.
Ez a könyv azoknak szól, akik szeretnek enni, szívesen járnak étterembe, és arra vágynak, hogy megismerjék, milyen egy hiteles, lefizethetetlen étteremkritikus élete.
A szerzőről
Ruth Reichl a modern gasztronómia egyik legjelentősebb, sokoldalú személyisége: egyetemi tanár, a népszerű amerikai Gourmet Magazine főszerkesztője, több tévéműsor társproducere, a Modern Library 10 kötetes gasztronómiai sorozatának szerkesztője, rádiós műsorvezető. Számos könyvsiker fűződik a nevéhez. Korábban 6 éven át volt a New York Times rettegett, befolyásos kritikusa – szavai sikere vittek vagy tönkretettek számos éttermet.
Cím: | Egy álruhás étteremkritikus titkos élete |
Szerző: | Ruth Reichl |
A mű eredeti címe: | Garlic and Sapphires |
Megjelenés éve: | 2009 |
Oldalak száma: | 368 |
Kötés típusa: | Kartonált ragasztókötés visszahajló füllel |
ISBN: | 9789638766380 |
Ára: | 2890 Ft |
A Stahl könyvtárában eddig megjelent kötetek
Az utolsó falat
Egy főzőműsor kulisszatitkai sok szerelemmel A huszonkilenc éves Casey Costello, egy reggeli tévéműsor előkészítő…
2020.07.09.Monszunnapló
Hogyan mentem férjhez Indiában? Shoba a dél-indiai Madras városában nevelkedik, egy népes hindu famíliában,…
2020.07.09.Egy álruhás étteremkritikus titkos élete
Azt hinnénk, étteremkritikusként dolgozni a világ egyik legjobb dolga. Ám amikor Ruth Reichl elkezdte…
2020.07.09.Ezer nap a palotában
Marlena de Blasi, aki már Velencébe és Toszkánába is olvasóit magával csábító hévvel szerelmesedett…
2007.07.09.Ki öli meg Amerika nagy konyhafőnökeit?
A külföldön világsikert aratott, megfilmesített Ki öli meg Európa nagy konyhafőnökeit? szerzőpárosa új csemegével…
2006.07.10.Ki öli meg Európa nagy konyhafőnökeit?
Szellemesen megírt bűnügyi regény, amely a mesterkonyha, az haute cuisine káprázatos és veszedelmes világába…
2006.07.10.Ezer nap Toszkánában
Keserédes kaland Marlena, az újdonsült velencei feleség életének ez az újabb ízes szelete a…
2006.07.09.Volt egyszer egy tavernám
Történet egy férfiról, aki beleszeret egy asszonyba,egy szigetbe és egy álomba Tom Stone egyetlen…
2005.07.10.Életünk a Tatin utcában
A Ház a Tatin utcán című könyv folytatása Susanne immár öt éve él családjával…
2005.07.10.Ezer nap Velencében
Egy nem várt szerelem története Marlenát az ötvenes éveinek elején járó, elvált amerikai nőt…
2005.07.09.Ház a Tatin utcán
Egy francia kisváros mindennapi örömei A fiatal amerikai lány, Susan Loomis friss diplomával a…
2004.07.10.